Rusland valt Oekraïne binnen
Beleggen tijdens een oorlog. De signalen waren er al langere tijd. En vorige week barstte het vreselijke geweld dan echt los in Oekraïne. Ontzettend verdrietig voor iedereen die direct betrokken is bij deze oorlog. Wij gaan geen beschouwing geven over wat er gaande is. Dat laten we graag over aan politiek commentatoren. Omdat dit conflict ook impact heeft op de financiële markten nemen we je in deze blog wel mee in onze visie op beleggen. Ook wanneer het even wat minder goed gaat op de beurs.
Ratio vs emotie
Het zal je maar gebeuren. Je hebt de knoop doorgehakt en bent gestart met beleggen. Omdat je vermogen op de bank niets oplevert. En misschien ook omdat je hebt gezien hoe geweldig de beleggingsresultaten de afgelopen jaren waren. Wanneer je begint met beleggen weet je dat je vermogen niet in een stijgende lijn gaat groeien. Er horen correcties bij. Omhoog maar ook omlaag. En wat dat met je doet kun je vooraf alleen rationeel bepalen. Pas wanneer je voor de eerste keer een daling meemaakt zul je merken wat dit emotioneel met je doet.
Waar je in het verleden nog op de krant moest wachten om het nieuws van gisteren te lezen, worden we nu overspoeld met informatie. We kunnen op de minuut nauwkeurig volgen wat er allemaal gebeurt. En het is heel menselijk dat die berichten bij beleggers ook leiden tot onrust. Want wat betekent dit voor de beurs? Moet ik nu actie ondernemen? Het is écht heel begrijpelijk als deze gedachten bij je spelen. Hoe lastig het ook is: probeer de emotie los te laten.
De Brexit, een handelsoorlog tussen Amerika en China, de inval van de Taliban in Afghanistan, een wereldwijd chiptekort en fors stijgende energieprijzen. Allemaal events die hadden kunnen leiden tot een forse correctie. De werkelijkheid was anders. Voorspellen wat er mogelijk gaat gebeuren is en blijft zinloos. En dat is niet onze mening maar een uitspraak gebaseerd op heel veel wetenschappelijke data. Wij voorspellen niet. Hebben geen visie op de ontwikkeling van financiële markten. Ons beleggingsbeleid is gebaseerd op feiten. En heel veel spreiding. En het goede nieuws: er is heel veel data aanwezig over de invloed van politieke onrust op de beurzen.
Onderstaand zie je een overzicht van de impact van politieke onrust op de Amerikaanse beurs (de grootste beurs ter wereld) na 1 maand en na 1 jaar. Slechts in 2 van de 30 gebeurtenissen was de impact na 1 jaar >15%. En gemiddeld stond de beurs na 12 maanden 7,8% hoger.
En natuurlijk is het zorgelijk wat er in Oost-Europa gebeurt. Internationale conflicten en economische sancties zorgen voor dynamiek. En ja, op de korte termijn zal dit invloed hebben op de ontwikkeling van de beurzen. Maar je belegt niet voor de korte termijn. Blijf rustig. Blijf belegd. Want na elke correctie volgt uiteindelijk weer een herstel. Probeer het nieuws los te koppelen van je beleggingen. En misschien vind je dat af en toe lastig. Het goede nieuws: wij niet.
Een fijne dag. En houd je hoofd koel.
Groet,
Kim van BeCapital
info@becapital.nl